Scurt istoric

http://www.fauresti.ro/
Sfintirea Monumentului Eroilor

Comuna Fauresti se afla intr-o zona care, desi putin cercetata din punct de vedere arheologic, este inclusa prin descoperirile din apropiere in aria de antropogeneza de pe malul fostului lac Getic.
Documentar, comuna noastra este atestata in anul 1437 sub denumirea de SERBANESTI.
Asupra denumirii de astazi a comunei Fauresti nu suntem inca in posesia unor informatii precise, stiintifice. Ne bizuim inca pe traditia locala, care explica doua versiuni:

1.- isi trage numele de la un oarecare cioban Faur, care cu sute de ani in urma, venind din nordul judetului, atras de pasunile bogate, s-a stabilit aici in actuala vatra a satului, punand bazele primei asezari, careia, de la numele lui, i-a dat denumirea de Fauresti.
2.- de la primele inceputuri, locuitorii acestor meleaguri ar fi avut predilectii spre cele mai diverse meserii, predominand in special cioplitul in lemn, de aici numele de oameni vrednici, fauritori de bunuri mareriale.
In momentul de fata, comuna noastra este formata din cinci sate:
-Satul Milesti este pomenit in toate documentele din anul 1608. Maria Popescu-Spineni in ,, Procesul manastirilor inchinate” spune despre Milesti ca ,, era o mosie inchinata Patriarhiei din Alexandria (Egipt)”.
Aici exista o biserica construita in 1684, refacuta din zid la 1829.
- Satul Fauresti este amintit in documente de la 1569. La 1598 era un sat stapanit de boierii Buzesti. De asemenea, acest sat este trecut si in harta austriacului SchWantz, facuta intre anii 1720-1723.
-Satul Marcusu era asezat pe mosia cu acelasi nume stapanit de sluger Manolache Maldaresti. Aici a existat o biserica de lemn cu hramul ,,Intrarea in biserica”. A fost ridicata in 1810 de protopopul Carstea impreuna cu Ionita Maldarescu. S-a preinnoit de postalniceasa Ilinca Oculeasa in anul 1836.
Despre satele Bungetari si Gainesti nu am gasit documente, care sa ateste vechimea lor.
De-a lungul timpului fiii comunei au luat parte la numeroase evenimente legate de istoria patriei. De exemplu, in 1981 au luat parte la Revolutia condusa de Tudor Vladimirescu. Cel mai important eveniment istoric ramane marea rascoala de la 1907. un rol impormant l-au avut atunci: Mihai Popescu, Dumitru Nica Trusca, etc..
citeste mai mult